Temperaturi extreme în lume; Spania e în fruntea listei

Anul 2023 a debutat cu temperaturi extreme în întreaga Europă, fiind înregistrate maxime istorice. Cel mai cald a fost în Spania și Franța, unde mercurul din termometre a indicat în unele zone 24,9 grade Celsius, temperaturi specifice lunii mai. În același timp, din cauza a ceea ce specialiștii numesc „bomba artică”, Statele Unite ale Americii este în criză, mii de zboruri fiind anulate și mii de oameni declarați decedați din cauza frigului.

Anul 2023 a debutat în Spania cu temperaturi de primăvară târzie, aproape 25 de grade Celsius fiind înregistrate în Bilbao în cursul zilei de ieri. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât anul 2022 a fost cel mai călduros an înregistrat în Spania după 1916. Din cauza cădurii excesive, anul trecut în regat și-au pierdut viața peste 4.700 de oameni. Astfel, dacă până în 2011, temperatura medie anuală de 14,5 grade Celsius nu a fost niciodată depăşită, de atunci, acest lucru s-a produs de cinci ori, iar 2022 a bătut recordurile în acest sens.

La fel ca o mare parte a Europei, Spania a fost lovită în în ultimii ani de mai multe valuri de caniculă, marcate de incendii de o amploare fără precedent, numeroase decese şi un nivel ridicat de secetă. Pe lângă pierderile de vieți omenești, peste 300.000 de hectare de teren agricol și păduri au fost transformate în cenuşă. Situații grave sunt și în Polonia, Danemarca, Republica Cehă, Olanda, Belarus, Lituania și Letonia, care au intrat în noul an la temperaturi de peste 19 grade Celsius.

COMENTARII


Acum la Radio 10.es

284 ascultãtori

Titlu

Artista

PUBLICITATE

Sibiu Original JSMateriales Rotusil Happy Cake

PUBLICITATE

Sibiu Original

JSMateriales

Rotusil

Happy Cake