• Sin categoría

Scandal în Spania, înainte de alegeri. Legături ascunse ale principalului candidat la funcția de premier cu traficul de droguri.

Partidul Popular (PP), condus de Feijóo, se așteaptă să devină cel mai mare grup din parlamentul Spaniei după alegerile din 23 iulie, conform sondajelor recente. Acest rezultat ar putea marca o schimbare semnificativă în politica țării după cinci ani de guvernare a socialiștilor lui Pedro Sánchez.

Cu toate acestea, înaintea alegerilor, candidatul de extremă stânga, Yolanda Díaz, a adus în discuție o controversă legată de trecutul lui Feijóo. Ea a amintit despre o prietenie dintre Feijóo și Marcial Dorado, un traficant de droguri galician condamnat pentru spălare de bani și traficarea a șase tone de cocaină în 2009.

La un miting organizat în Madrid, Díaz a subliniat că Feijóo are o relație apropiată cu unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din lume. Ea a provocat liderul Partidului Popular să participe la o dezbatere viitoare pentru a explica această relație și să vorbească despre impactul asupra generației pierdute de tineri care au căzut victimă drogurilor și a mamelor care luptă împotriva traficului de droguri.

Alberto Núñez Feijóo și Marcial Dorado călătoresc cu iahtul

În anii ’90, Alberto Núñez Feijóo (dreapta) și Marcial Dorado, un cunoscut traficant de droguri din Galicia, au călătorit împreună în Ibiza, Insulele Canare, Portugalia și Andorra. Foto: Profimedia Images

Legăturile dintre Feijóo și Dorado au fost subiect de controversă de-a lungul anilor și au fost aduse în discuție în mod repetat în Spania. În 2013, ziarul spaniol El Pais a publicat fotografii din 1995 în care Feijóo apare alături de Dorado pe iahtul acestuia, în timp ce politicianul era membru al guvernului regional al Galiciei. Aceste imagini au stârnit multe întrebări, mai ales că Feijóo avea să devină ulterior parte a guvernului conservator al premierului José María Aznar în Madrid.

Această asociere dintre politicianul Feijóo și traficantul de droguri Dorado continuă să atragă atenția publicului și să ridice semne de întrebare în privința trecutului și caracterului liderului Partidului Popular. Cu alegerile în desfășurare, discuțiile privind aceste legături controversate rămân un subiect fierbinte în politica spaniolă.

Cu toate că aceste fotografii datează de acum 10 ani, ele au devenit o problemă majoră pentru Feijóo, mai ales că în acea perioadă de timp devenise președintele regiunii Galicia. Inițial, Feijóo a declarat că nu îl cunoaște foarte bine pe Dorado, dar publicațiile spaniole au prezentat dovezi că legăturile dintre cei doi erau mult mai strânse decât a afirmat politicianul.

În anii ’90, Feijóo și Dorado au călătorit împreună în destinații precum Ibiza, Insulele Canare, Portugalia și Andorra, locuri cunoscute pentru a fi favorabile operațiunilor de spălare de bani. Jurnalistul specializat în subiectul traficului de droguri, Javier Romero, care scrie pentru cotidianul La Voz de Galicia, a subliniat că este greu de crezut că Feijóo nu știa măcar despre reputația lui Dorado ca fiind un contrabandist.

Alberto-Nunez-feijoo-marcial-dorado-2

Prietenia dintre Feijóo și traficantul de droguri galician Marcial Dorado (stânga), vinovat și de spălare de bani, s-a întins pe perioada anilor ’90 și a începutului anilor 2000. Captură foto: Twitter

În acel moment, în 1995, Dorado se afla într-o poziție aparent legală, având diverse afaceri legitime, dar în același timp deținea o avere impresionantă în proprietăți precum vile și iahturi, care nu erau justificate de veniturile sale și care ar fi trebuit să fie dificil de trecut cu vederea.

Aceste dovezi și informații au atras atenția asupra trecutului lui Feijóo și au ridicat semne de întrebare cu privire la cât de bine cunoștea el afacerile lui Dorado în acea perioadă. Publicul și presa din Spania continuă să urmărească atent dezvoltările în această chestiune delicată și impactul pe care o astfel de asociere controversată o poate avea asupra carierei și credibilității politice a lui Feijóo.

În Spania, de mulți ani se vorbea despre posibilitatea ca Feijóo să-l înlocuiască pe premierul Mariano Rajoy, dar afacerile sale cu Dorado au devenit un impediment major în calea ascensiunii politice a liderului PP, potrivit jurnalistului.

Alberto-Nunez-feijoo-marcial-dorado

El Pais a expus pentru prima dată legăturile politicianului cu traficantul de droguri în 2013, atunci când a publicat o serie de fotografii în care Feijóo apare la bustul gol alături de Dorado pe iahtul acestuia. Captură foto: Twitter

Cu doar câteva zile rămase până la ziua votului de duminică, Partidul Popular conduce în sondaje, dar socialiștii lui Sánchez par să fie doar cu cinci procente în spate. Deși niciunul dintre partide nu va obține cel mai probabil o majoritate absolută, acest lucru înseamnă că oricare dintre ei va trebui să formeze o coaliție de guvernare. Este probabil ca PP să se alieze cu partidul de extremă dreapta Vox, în timp ce Sánchez va căuta sprijinul partidului de extremă stângă al lui Díaz, Sumar.

Resumen de las encuestas de este jueves: el debate impulsa a Feijóo y suma mayoría con

Jurnalistul Javier Romero a comentat asupra legăturii dintre Feijóo și Dorado, remarcând că este ciudat că această conexiune nu a fost niciodată supusă unei investigații de către poliție și că acest subiect reapare mereu în discuții cu fiecare ciclu electoral. El s-a întrebat retoric dacă este o tactică utilă să arunci o astfel de “grenadă” asupra adversarului politic în scopul discreditării acestuia. În mod cert, este un aspect șocant, dar jurnalistul spaniol nu este sigur că această fotografie făcută acum 30 de ani va afecta foarte mult opinia publică sau că va influența în mod semnificativ votul oamenilor.

AINES

 

COMENTARII


Acum la Radio 10.es

287 ascultãtori

Titlu

Artista

PUBLICITATE

Sibiu Original JSMateriales Rotusil Happy Cake

PUBLICITATE

Sibiu Original

JSMateriales

Rotusil

Happy Cake