Ziua de 8 Martie în lume

Ziua de 8 Martie este sărătorită în întreaga lume, însă nu peste tot are aceeași semnificație. Și obiceiurile sunt diferite în funcție de zonă și tradițiile culturale ale societății. Cert este că, în general ziua de astăzi este dedicate femeilor și mamelor care primesc cadouri, buchete de flori și urări de la cei dragi.

Ziua Internațională a femeii este marcată anual la data de 8 martie pentru a sărbători atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și pentru a onora lupta împotriva discriminării și violenței. Ziua femeii a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 martie 1909 în urma unei decizii a Partidului Socialist American sub denumirea “Ziua naționala a femeii”. La 23 martie 1909 în New York a avut loc o conferința a socialiștilor americani unde s-a discutat despre drepturile femeilor, iar în august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Clara Zetkin împreună cu colega ei Luise Zietz au propus sărbătorirea zilei internaționale a femeii. În 19 martie 1911 a avut loc prima sărbătoare dedicate femeilor, iar doi ani mai târziu, în Rusia a fost sărbătorită ziua femeii în ultima duminică din februarie. După Primul Război Mondial sărbătoarea a fost uitată în cea mai mare parte in occident, dar la sfârșitul anilor 60, a fost redusă la viață de unele grupări feministe sub numele “Ziua internațională a luptei feministe”. Ziua Internațională a Femeii – 8 Martie – a fost srăbătorită pentru prima data în 1975 și a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

În România, Ziua Femeii a fost marcată și în comunism, la 8 Martie, însă sub denumirea de Ziua Mamei. În 2009, Camera Deputaților a dezbătut o lege, iar 2010, a devenit oficială și a fost sărbătorită pentru prima dată în România, Ziua Mamei în prima duminică a lunii mai și abia în 2016, 8 Martie a devenit oficial Ziua Femei, când a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului. În România, de 8 Martie, bărbații oferă flori și cadouri femeilor din viața lor. Totuși, simbolurile zilei de 8 Martie sunt florile. De la un buchet de ghiocei, la lalele sau aranjamente elaborate cu trandafiri sau alte flori din florării, orice este potrivit pentru această zi în care sunt sărbătorite femeile. O altă tradiție românească legată de Ziua Internațională a Femeii și de data de 8 martie se referă la mărțișoarele primite în dar pe 1 Martie, ca simboluri a venirii primăverii. Se spune în popor că este bine ca mărțișoarele să fie purtate în piept de doamne și domnișoare până pe data de 8 Martie. După această zi, ele pot fi prinse de crenguța unui copac înflorit.

În Spania, Ziua Mamei, cunoscută sub numele de “Dia de la Madre”, este sărbătorită în prima duminică din mai, iar Ziua Internațională a Femeii în 8 Martie. Astăzi, în Spania se oferă în mod obișnuit flori sau bomboane, cărți sau mici cadouri simbolice. În tradiția spaniolă, astăzi femeile se organizează și ies în oraș singură, fără soți sau iubiți. Și în Spania există o zi dedicată bărbațior – Ziua Tatălui, sărbătorită pe 19 martie. În schimb, în regat există o tradiție mult mai puternică de a marca Ziua Internațională a Femeii prin mișcări publice de susținere sau protest. Spre exemplu în 2018 cu ocazia Zilei internaționale a femeii a avut loc prima grevă organizată pentru drepturile femeilor. Protestul a durat două ore și a fost marcat de şase milioane de persoane din întreaga ţară. În 2019 mii de oameni au ieșit în stradă la Madrid și Barcelona, pentru a-și exprima susținerea față de drepturile femeilor.

COMENTARII


Acum la Radio 10.es

300 ascultãtori

Titlu

Artista

PUBLICITATE

Sibiu Original JSMateriales Rotusil Happy Cake

PUBLICITATE

Sibiu Original

JSMateriales

Rotusil

Happy Cake