O garsonieră în Madrid sau un sat întreg în Zamora?

Plecați din țările natale ,mulți oameni au căutat orașe mari ale lumii pentru a muncii pe bani mai mulți, pentru condiții mai bune de trai sau datorită posibilităților de școlarizare pentru copii. La fel ca și mulți alții și românii au pornit de acasă spre Roma, Londra sau Madrid și sute de mii dintre ei și-au făcut un rost în capitalele lumii. Dar oportunitățile vin și cu responsabilități pe măsură, astfel că viața nu e tocmai ușoară în marile capitale. La Roma o garsonieră costă astăzi peste 100.000 de euro, la Londra, doar o chirie lunară trece de 1.000 de Lire, iar în Madrid o locuință cu o camera depășește ușor 200.000 de euro. Restul cheltuielilor sunt și ele destul de serioase, iar aglomerația, poluarea și stresul sunt de asemenea de luat în calcul. Și, totuși, dacă în loc de o locuință strâmtă și scumpă într-o capitală aglomerată ar exista alternativa unui decor rustic la un preț derizoriu? Aceasta este de altfel întrebarea pe care și-au pus-o în ultimele zile zeci de mii de persoane care au găsit pe internet anunțul de vânzare al satului Salto de Castro.

Este vorba despre un sat întreg din municipalitatea Fonfría, Zamora, situat în munții dintre Spania și Portugalia. Proprietarul acestuia îl vinde cu suma de 260 de mii de euro, bani cu care se pot cumpăra toate cele 44 de locuințe, un bar, o biserică, un conac și un sediu de poliție, aflate în așezarea rurală din munții Spaniei.

Satul a fost ridicat la începutul anilor 1950 de o companie care se ocupa cu electrificarea zonelor rurale din Spania și a fost destinat cazării muncitorilor care au construit un baraj de acumulare, în apropiere. După finalizarea lucrărilor, oamenii au început să plece, iar în 1980, Salto de Castro era deja o localitate părăsită. 20 de ani mai târziu satul a fost cumpărat de un om de afaceri, care intenționa să îl transforme într-un complex hotelier. După încă 20 de ani, ajuns la o vârstă înaintată și rămas cu buzunarele goale, proprietarul a decis să renunţe la proiect și a scos satul la vânzare cu peste 6 milioane de euro. Suma considerabilă, zona izolată și probabil situația economică mondială a descurajat cumpărătorii, astfel că localitatea nu și-a schimbat proprietarul. Bătrânul investitor nu a renunțat însă, așa că acum a scos din nou satul la vânzare cu doar 260.000 de euro. De această data, interesul pare cu mult mai mare, anunțul fiind vizualizat în doar câteva zile de peste 50.000 de persoane, 300 dintre ele având, se pare, planuri și mai serioase.

Anunţul precizează, însă, că cine vrea să renoveze clădirile ori să continue proiectul de transformare a localităţii într-un complex turistic ar trebui să investească în jur de două milioane de euro. În sat nu locuiește nimeni de 30 de ani și cel mai apropiat oras este la 50 de kilometri.

COMENTARII


Citeste mai departe

Acum la Radio 10.es

297 ascultãtori

Titlu

Artista

PUBLICITATE

Sibiu Original JSMateriales Rotusil Happy Cake

PUBLICITATE

Sibiu Original

JSMateriales

Rotusil

Happy Cake