Drepturile tinerelor mame – subiect de contre politice

Tinerele de 16 și 17 ani pot de acum să apeleze la avort și fără acordul părinților, iar femeile pot beneficia de concediu plătit de stat dacă suferă de menstruații dureroase. Aceste drepturi au fost introduse printr-o lege votată în această săptămână în Parlamentul spaniol. Stânga politică, aflată la putere în Spania, pe de o parte și activiștii anti-avort, Biserica Catolică și partidul de extremă dreapta Vox, pe de altă parte se contrează public pe această temă.

Prevederile adoptate de parlamentarii spanioli sunt o premieră pentru o țară europeană și nu au fost ușor de introdus. Ca dovadă, după ample dezbateri, decizia a fost luată cu 190 de voturi pentru, 154 împotrivă și cinci abțineri, iar agitația nu s-a oprit aici. Susținătorii legii spun că femeile pot acum să își exercite libertatea asupra propriului corp în vreme ce opozanții consideră că legea încalcă Constituția și afectează sistemul de valori al Spaniei.

 

Noua lege elimină perioada obligatorie de reflecție de trei zile înainte de efectuarea unui avort și permite ca adolescentele de 16-17 ani să facă avort fără acordul părinților sau al tutorelui. Această obligație fusese introdusă de guvernul conservator al Partidului Popular în 2015. Textul prevede, de asemenea, concediu plătit pentru femeile însărcinate începând cu a 39-a săptămână, asigură distribuirea gratuită de produse de igienă menstruală în instituțiile publice, cum ar fi școlile, închisorile sau centrele de sănătate și, de asemenea, afirmă că maternitatea surogat, care este ilegală în Spania, este o formă de violență împotriva femeilor.

COMENTARII


Acum la Radio 10.es

273 ascultãtori

Titlu

Artista

PUBLICITATE

Sibiu Original JSMateriales Rotusil Happy Cake

PUBLICITATE

Sibiu Original

JSMateriales

Rotusil

Happy Cake